torek, 18. december 2007

Teqila...

Da teqila je moja najljubša pijača:) spada med žgane pijače in je zelo priljubljena, zaradi zanimivih možnosti konzumiranja, ki jih vsi dobro poznamo:) na teqilo sem se spomnil zato, ker smo približno eno leto nazaj s kolegi nekje spili toliko teqil, da nismo bili več normalni ljudje, no saj jest ne:P in to smo stali za šankom, častili šefa, častili kelnarce, nobenemu ni bilo več jasno, kako mi lahko sploh še stojimo za šankom:) no pa nekaj informacij od teqile, ki jih mogoče ne veste.






Teqila ja alkoholna pijača poimenovana po originialni pokrajini Teqili, ki se nahaja v Mehiki. Tam gojijo rastlino modri agave ali teqila agave kot se tudi imenuje. To je tista čudna listasta rastlina na sliki ja:)  Seveda teqilo pridobijo z destilacijo listov agava, ki ponavadi na koncu vsebuje 38-40% alkohola. A samo tolk??? Ne sej so tudi močnejše, samo bolj redko:) pri nas so poznane samo največje znamke teqile, ki so v lasti velikih korporacij, vendar je ragistriranih samo v Mehiki več kot 600 znamk teqile, kar je zelo veliko.

Seveda obstaja več vrst teqile, pri nas se da dobiti samo "gold" ali "silver", kar pomeni, da teqila še ni stara, ampak je mlada, takoj ustekleničena. "Gold" ima rahlo krem barvo, ker ima dodane ekstrakte hrasta, glicerin in še nekaj stvari , da posnema okus "stare" teqile, silver je pa čista, kot nekakšen špirit:) seveda so te teqile veliko cenejše od "pravih", ki stojijo najmanj dva meseca, najboljše pa so do treh let shranjene v hrastovih sodih. Kar se pa tiče znamk, pri nas ponavadi dobiš Two Fingers, Sierro ali Sauzo.

Želim vesela srečanja s teqilo še naprej, čeprav je naslednji dan potem zmeraj hud, ampak se splača:P heh, ajdi:)

Ni komentarjev:


View My Stats